ToTa! Mąka pszenna typ 405 została stworzona na potrzeby extra lekkich i puszystych wypieków. Wypieczesz z niej extra delikatne i puszyste wyroby cukiernicze jak torty, biszkopty, ciasta oraz takie które, wymagają lekkości i bardzo dobrej elastyczności jak białe chleby, makarony, kluski czy pierogi. Mąka typ 405 EXTRA posiada bardzo drobną, aksamitną konsystencję i jasną barwę, przez co Twoje wypieki wyjdą po prostu idealne.
Wartość odżywcza »
Tota! Mąka pszenna typ 450 (tortowa) idealna do wypieku ciast biszkoptowych, francuskich, tortów czy pierogów i uszek. Nadaje się także do kruchych ciastek, ciast, gofrów, naleśników czy pączków i faworków – wprost idealnie na tłusty czwartek. Mąka typ 450 sprawdzi się przy zagęszczeniu sosów, zup lub kremów. Dzięki odpowiedniej granulacji wypieki będą udane a po dodaniu do ciasta pierogowego będzie ono pulchne, sprężyste i jędrne. Mąka tortowa jest lekkostrawna, zawiera minerały z grup B1, B2 oraz PP.
Wartość odżywcza »
Tota! Mąka pszenna typ 500 (luksusowa) dzięki wysokiemu rozdrobnieniu może być stosowana do wszelkich wypieków ciast kruchych, ciasteczek, ciast oraz do jasnego pieczywa. Sprawdzi się jako panierka do ryb i mięs. Doskonale nadaje się do różnego rodzaju ciast wymagających kleistości jak np: rogaliki, krokiety, kluski, pierogi czy wypieki ciast drożdżowych. Wzbogacimy nią także aromatyczne sosy i tradycyjne zupy. Charakteryzuje się wysokim stopniem przemiału ziaren pszenicy zwyczajnej i zawiera cenny potas, fosfor, białka oraz folacynę.
Wartość odżywcza »
Tota! Mąka pszenna typ 750 (chlebowa) dzięki jej gładkiej strukturze, kremowej barwie i delikatniejszym smaku niż mąki pełnoziarniste wypieczemy z niej bułki oraz bochenki chleba, a co ciekawe będzie ona fajnym dodatkiem również do pizzy i makaronu. Jasna barwa mąki i mocne rozdrobnienie będą stanowić sekret udanych wypieków tradycyjnych jak i cukierniczych. Typ 750 zawiera więcej składników mineralnych witamin z grupy B oraz cennego błonnika.
Wartość odżywcza »
Tota! Mąka pszenna pełnoziarnista może być stosowana do tradycyjnych wypieków podobnie jak jej biała odmiana. Jej połączenie z innym rodzajem gwarantuje przyrządzenie idealnych ciast, naleśników czy bułeczek. Za sprawą jej walorów smakowych i odżywczych coraz częściej spotkamy ją w kuchni. Ten złożony typ zawiera wszelkie możliwe części anatomiczne ziarna jak bielmo, okrywę owocowo-nasienną oraz zarodek.
Wartość odżywcza »
Tota! Mąka pszenna graham typ 1850 (grahamka) jest prawdziwym bogactwem wartościowego błonnika, soli mineralnych i witamin z grupy B. Mąka pszenna graham umożliwi stworzenie idealnego chleba za zakwasie oraz smakowitych bułek, które urozmaicą każdy posiłek. Wszyscy miłośnicy mieszanych wypieków stworzą dzięki niej ulubione bochenki. Tota! grahamka będzie dobrym dopełnieniem ciast, placków owocowych, batonów dietetycznych gwarantując wysoką jakość produktów.
Wartość odżywcza »
Tota! Mąka Krupczatka to znakomity zamiennik mąki tortowej. Idealna do wyrobu ciasta kruchego, rogalików, kruchych babeczek i tart (np: mazurek na Wielkanoc). Można ją wykorzystywać do dań wytrawnych, do panierowania mięs, zagęszczania sosów czy przyrządzania łazanek. Polecamy łączenie krupczatki z innymi mąkami aby dodać wypiekom kruchości i puszystości. Dodanie Tota! krupczatki do mąki pszennej stanowi sekret udanych tortów.
Wartość odżywcza »
Tota! Kasza manna otrzymywana z przemiału pszenicy na mąkę. Służy do wyrobu kleików, kaszek z dodatkiem owoców, puddingów, ciast, pasztetów, placków ziemniaczanych lub do rosołu z kluskami z kaszy (a’la knedle). To gwarant udanych potraw i wyrobów cukierniczych. Kasza manna posiada dużą zawartość odżywczą oraz jest lekkostrawna, a gotowana zarówno na mleku jak i wodzie idealnie nadaje się do żywienia nawet najmłodszych dzieci.
Wartość odżywcza »
Tota! Mąka żytnia typ 720 wykorzystuje się ją przede wszystkim do wypieku chleba żytniego. Dodamy ją również do pieczywa mieszanego oraz ciast, ciasteczek, spodów do pizzy, wygniatania makaronu oraz idealne na Wielkanoc do zakwasu na żur. Zawiera wszystkie cenne pierwiastki konieczne do prawidłowego funkcjonowania. Bogata w wapń, fosfor, magnez, cynk, żelazo, sód, mangan, oraz cenne witaminy z grupy B, D i K.
Wartość odżywcza »
Tota! Mąka żytnia razowa typ 2000 idealna do chleba żytniego. Zawiera cenne otręby, które mają korzystny wpływ na zdrowie. Posiada znacznie więcej minerałów, błonnika oraz przeciwutleniaczy niż pozostałe mąki tradycyjne. Stworzone z jej pomocą chleby razowe pomagają nam dbać o naszą sylwetkę. Otrzymamy z niej również zakwas chlebowy.
Wartość odżywcza »
Tota! Mąka żytnia pełnoziarnista uzyskiwana jest z przemiału całego ziarna, dzięki czemu zachowuje wszystko co najlepsze w mące. Pełna magnezu mąka żytnia pełnoziarnista wspomaga pracę układu nerwowego. Pełen wachlarz składników mineralnych (wapń, sód, miedź, potas, cynk, żelazo) czyni z niej jedną z najzdrowszych mąk. Nadaje się idealnie do wypieku aromatycznych żytnich bochenków.
Wartość odżywcza »
Tota! Mąka orkiszowa jasna typ 650 jest idealna do przyrządzania racuchów, naleśników oraz do ciast na makaron, kluski czy pierogi. Dzięki niej upieczemy pyszny chleb orkiszowy o orzechowym aromacie. Mąka orkiszowa jasna sprawdza się jako składnik domowego chleba jak i wysokiej jakości wyrobów cukierniczych jak ciasta, ciasteczka czy biszkopty. Wegetarianie i weganie mogą wykorzystać mąkę orkiszową jasną do produkcji pasztetów.
Wartość odżywcza »
Tota! Mąka orkiszowa pełnoziarnista bardzo dobrze łączy się z innymi rodzajami mąk i tworzy podstawę do lekkich wypieków. Upieczemy z niej chleb orkiszowy z aromatycznym orzechowym posmakiem. Możemy ją stosować do naleśników, ciast, pierogów, tart oraz do chleba i bułek orkiszowych. Zawiera większą ilość przyswajalnego białka niż mąka pszenna.
Wartość odżywcza »
Tota! Otręby orkiszowe są cennym uzupełnieniem codziennej zdrowej diety. Zawierają wysoką zawartość błonnika spożywczego oraz białka. Dodawane do codziennej diety otręby pęcznieją w żołądku zwiększając objętość treści pokarmowej i usprawniając jej przesuwanie w dół jelit. Idealnie nadają się pod względem odżywczym jako dodatek do śniadań, przekąsek, musli, koktajli lub pieczywa.
Wartość odżywcza »
Tota! Mąka pszenna typ 00 idealna do klasycznej foccacii oraz do pizzy. Mąka Tota! typ 00 jest bardzo lekka dlatego wypiekane z niej ciasto jest miękkie oraz delikatne. Pizza przyrządzona na bazie mąki typ 00 swoim smakiem przypomina tradycyjną pizzę włoską, która uznawana jest za unikalną i najlepszą. Focaccia jest bardzo podobna do pizzy. Różnica polega na sposobie przygotowania, a dokładnie na procesie wyrastania ciasta. Idealnie smakuje z solą, szałwią i rozmarynem polana oliwą, lub z suszonymi pomidorami i oliwkami.
Wartość odżywcza »