13°
Warszawa
 
Autor:
Grzegorz
Składniki:
1kg mięsa szynki wieprzowej
½ kg cienkiej kiełbasy wieprzowej
½ litra zakwasu żytniego
4 jajka na twardo
5 liści laurowych
1 łyżeczka ziaren pieprzu czarnego
Mały słoik chrzanu do smaku
czarny pieprz i sól do smaku
majeranek do smaku
3 litry wody
Wykonanie:
Krok 1
Do garnka wlewamy 3 litry wody, wkładamy pokrojone mięso, liście laurowe, ziele angielskie. Po zagotowaniu zmniejszamy ogień i gotujemy godzinę do miękkości szynki. Podczas gotowania zdejmujemy łyżką pianę (szumowiny).
Krok 2
Mięso wyjmujemy i kroimy na kawałki, wkładamy z powrotem do garnka. Dodajemy pokrojoną w plasterki kiełbasę do wywaru, następnie dodajemy zakwas, zagotowujemy. Pod koniec dodajemy chrzan, doprawiamy do smaku pieprzem, solą i majerankiem. Zupę możemy zaprawić śmietaną i posypać świeżymi ziołami.
Krok 3
Roztrzepanym białkiem smarujemy wnętrze chlebka.
Krok 4
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika 180 stopni na około 10 minut. Tak przygotowany chlebek, nie będzie nasiąkał żurkiem.
Krok 5
Ugotowane na twardo jajka obrać i pokroić według uznania, włożyć do chlebków, następnie wlewamy żurek.