10°
Warszawa
 
Autor:
Ewelina
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej TOTA typ 500
około 1 szklanka mleka
około 1 szklanka wody gazowanej
1 jajko
1 łyzka cukru
szczypta soli
olej do smażenia
200 g twarogu półtłustego
3-4 łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżki cukru pudru
1 łyżka masła
ulubione owoce: nektarynki, maliny, truskawki itp.
Wykonanie:
Krok 1
Mąkę przesiej do miski. Dodaj cukier, szczyptę soli, łyżkę oleju, wbij jajko i dolej połowę ilości mleka i wody. Wszystko wymieszaj rózgą kuchenną.Następnie dolej pozostałe płynne składniki, wymieszaj i odstaw na 10 minut.
Krok 2
Twaróg wymieszaj z jogurtem naturalnym dodaj cukier, wymieszaj.
Większe owoce jak np. nektarynki, truskawki podziel na mniejsze części.
Krok 3
Z przygotowanego ciasta usmaż naleśniki (jeśli ciasto jest zbyt gęste, dolej do niego wody). Każdy naleśnik smaruj twarogiem, następnie ułóż na nim owoce i zwiń w dowolny sposób. Ułóż w brytfance do pieczenia wysmarowanej masłem, na wierzch połóż pozostały kawałek masła. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180C i zapiekaj około 10 minut.