Autor:
Grzegorz
Składniki:
sucha kromka chleba żytniego na zakwasie
100g mąki żytniej typ 2000
5 ząbków czosnku
1 łyżeczka ziaren pieprzu czarnego
5 liści laurowych
10 ziaren ziela angielskiego
1 lit przegotowanej ciepłej wody
Wykonanie:
Krok 1
Do słoika wlewamy wsypujemy mąkę, wkładamy kromkę chleba, pieprz czarny, liście laurowe, ziele angielskie i czosnek wlewamy wodę dokładnie mieszamy, aż składniki się połączą.
Krok 2
Przykrywamy gazą lub ręcznikiem papierowym obowiązujemy sznurkiem lub gumką recepturką.
Krok 3
Ostawiamy w ciepłe miejsce. Codzienne mieszamy i sprawdzamy zapach, czy jest kwaśny. Zakwas kisi się około 4, 5 dni.
Krok 4
Zakwas przecedzamy przez sito do słoika zakręcamy słoik wstawiamy do lodówki.