Warszawa
 
Autor:
Ewelina
Składniki:
12 dkg masła
3 szklanki mąki pszennej TOTA typ 450 lub 500
1/2 szkl cukru
5 dag drożdży
około 1/2 szklanki mleka
5 żółtek
aromat waniliowy
szczypta soli
Wykonanie:
Krok 1
Do miski wkładamy drożdże mieszamy z mlekiem oraz 3 łyżkami mąki i 1 łyżeczką cukru. Zostawiamy do wyrośnięcia.
Krok 2
Żółtka ucieramy z cukrem.
Krok 3
Do mąki dodajemy rozczyn, jajka, roztopione masło ,aromat i sól.
Krok 4
Ciasto wyrabiamy aż wchłonie tłuszcz, następnie odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.
Krok 5
Ciasto wykładamy do formy i odstawiamy do wyrośnięcia.
Pieczemy 40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 stopni.