10°
Warszawa
 
Autor:
Ewelina
Składniki:
600 g mąki pszennej typ 500 Tota! mąka
40 g świeżych drożdży
2 jajka + 1 żółtko
100 g cukru
250 g ciepłego mleka
100 g masła
NADZIENIE
80 g masła
3 łyżeczki cynamonu
150 g cukru trzcinowego
DODATKOWO
50 g mlecznej lub gorzkiej czekolady
garść posiekanych orzechów
garść posiekanej suszonej żurawiny
Wykonanie:
Krok 1
Do kubka wkruszam drożdże i zasypuje je łyżeczką cukru, odstawiam na chwilkę, aby się zrobiły płynne.
Krok 2
Do miski wsypuję mąkę, resztę cukru, rozbełtane jajka.
W garnku roztapiam masło i wlewam do niego mleko, mieszam i dodaję do mąki.
Krok 3
Wlewam drożdże. Wszystko razem wyrabiam za pomocą rąk lub mikserem z hakiem. Miskę przykrywam ściereczką i odstawiam na 1,5-2 godziny.
Krok 4
Przygotowujemy nadzienie. Do garnka wkładamy masło i cukier, dodajemy cynamon. Wszystko razem podgrzewamy i mieszamy, aż masło się rozpuści i wszystko dobrze ze sobą połączy.
Krok 5
Gdy ciasto już wyrośnie to rozwałkowuje je na placek na blacie podsypanym mąką. Smaruje po całej powierzchni masą cynamonową i zawijam jak roladę
Krok 6
Przekładam ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia tworząc wieniec - zlepiam końce. Ostrym nożem nacinam co kilka cm ciasto, tak do połowy (nie przecinając ciasta na całej powierzchni). 
Krok 7
Smaruje rozbełtanym białkiem. Zostawiam je jeszcze na 20 minut do wyrośnięcia.
Krok 8
Piekarnik nagrzewam do 180 stopni, grzanie góra-dół. Ciasto piekę 35-40 minut, aż się ładnie zarumieni. Po upieczeniu zostawiam na kratce do wystygnięcia.
Krok 9
Następnie smaruje ciasto rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą i posypuje posiekanymi orzechami i żurawiną. 

Smacznego!