10°
Warszawa
 
Autor:
Ewelina
Składniki:
rozczyn
20 g świeżych drożdży

50 ml ciepłego mleka

3 łyżeczki brązowego cukru

1 łyżka mąki pełnoziarnistej, np. TOTA
ciasto
3 szkl mąki pełnoziarnistej, np. TOTA
250 ml ciepłego mleka
2 łyżki masła roztopionego
szczypta soli
1 łyżka nasion chia

kruszonka
1 łyżka oleju kokosowego

2 łyżki cukru brązowego

2 łyżki mąki pełnoziarnistej, np. TOTA
Wykonanie:
Krok 1
Rozczyn:

Drożdże rozkruszamy do miseczki, dodajemy cukier i ciepłe mleko. Mieszamy do połączenia się składników. Dodajemy mąkę i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.

Krok 2
Ciasto:

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy rozczyn, mleko, przestudzone masło, sól, nasiona chia i wyrabiamy, aż ciasto zacznie odchodzić od rąk. Podsypujemy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę.
Następnie musimy uformować bułeczki i ułożyć je w tortownicy, zostawiając małe odstępy.
Odstawiamy na 30 minut
Krok 3
Kruszonka:

W tym czasie przygotowujemy kruszonkę, łączymy wszystkie składniki do uzyskania sypkiej masy.
Krok 4
Całość:

Bułeczki posypujemy kruszonką i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok 30 minut.


Smacznego