150 g Tota! mąka pszenna typ 450 (tortowa)
100 g mąki krupczatki
120 g zimnego masła
1 jajko
1 -2 łyżki zimnej wody
szczypta soli
1/2 pęczka tymianku
2 awokado
125 g serka śmietankowego (np. Philadelphia)
2 łyżki soku z cytryny
1 mała szalotka lub dymka
1/2 łyżeczki oleju z pestek dyni – (dla koloru) opcjonalnie
sól
pieprz
około 300 g wędzonego łososia w plastrach
przepiórcze jaja ugotowane na twardo
Krok 1
CIASTO:
Tymianek myjemy i osuszamy. Z twardych łodyżek obrywamy listki, miękkie łodyżki razem z listkami siekamy.
Krok 2
Mąki przesiewamy do miski lub na stolnicę. Cienkie płatki masła dodajemy do ciasta, solimy. Rozcieramy palcami masło z mąką na drobne okruchy. Dodajemy tymianek, jajko i szybko wszystko ugniatamy na gładki ciasto. W razie potrzeby dodajemy 1 – 2 łyżki zimnej wody. Ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na minimum 1 godzinę.
Krok 3
Wyjmujemy ciasto z lodówki na stolnicę i pozostawiamy na 10 minut. Następnie rozwałkowujemy cienko ciasto na lekko oprószonej mąką stolnicy. Wycinamy kółka około 1 cm większe niż średnica foremki. Wypełniamy ciastem foremki, dociskamy i nakłuwamy widelcem.
Krok 4
Z resztek ciasta możemy wyciąć zajączki lub inne kształty, zależnie od okoliczności.
Krok 5
Piekarnik nagrzewamy do 200°C. Tartaletki pieczemy około 30 minut (małe ciasteczka – zajączki krócej). Upieczone tartaletki ostrożnie wyjmujemy z foremek i studzimy na kratce.
Krok 6
MUS AWOKADO
Awokado przekrawamy na pół, usuwamy pestkę i wydrążamy miąższ, skrapiamy sokiem z cytryny. Szalotkę kroimy w drobną kosteczkę, dymkę siekamy. Widelcem rozgniatamy miąższ awokado z serkiem i olejem z pestek dyni. Dodajemy szalotkę, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy
Krok 7
Przed podaniem wypełniamy tartaletki kremem z awokado, dekorujemy przepiórczym jajkiem, plasterkiem łososia i ciasteczkiem.
Smacznego!