400 g Tota! mąki tortowej typ 450
250 g cukru
5 jaja “L”
szczypta soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
250 ml oleju
250 ml wody gazowanej (może być zwykła)
1,5 łyżeczki herbaty matcha
1,5 łyżeczki czarnego kakao (może być ciemne)
1 łyżeczka budyniu waniliowego w proszku
0,5 łyżeczki kurkumy w proszku
100 g cukru pudru
1/4 łyżeczki kurkumy w proszku
około 10 ml soku z cytryny
czekoladowe jajeczka do ozdoby
Krok 1
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy przez sito.
Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy białka ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier. Gdy uzyskamy lśniącą pianę, nie przerywamy ubijania i dodajemy po jednym żółtku.
Krok 2
Zamieniamy mieszadło robota na drewnianą lub silikonową łyżkę. Teraz do ciasta zaczynamy dodawać w 3 – 4 turach mąkę na przemian z olejem i wodą. Mieszamy bardzo delikatnie po dodaniu każdej porcji zestawu, tylko do połączenia składników.
Krok 3
Ciasto dzielimy na 3 równe porcje i barwimy każdą na inny kolor. Polecam “barwniki” przesiewać przez siteczko, równomiernie po powierzchni ciasta. Dzięki temu łatwiej i szybciej połączymy kolorowe dodatki z ciastem podstawowym. Na ciasto żółte dodamy kurkumę i waniliowy budyń, na zielone herbatę matcha, na ciemne kakao. Ciasto bardzo delikatnie mieszamy z kolorowymi proszkami.
Krok 4
Formę na babkę smarujemy masłem i oprószamy mąką krupczatką lub tartą bułką. Piekarnik nagrzewamy do 160°C.
Krok 5
Na środek foremki nakładamy po 2 – 3 łyżki żółtego ciasta, na wierzch porcję ciemnego, na koniec zielonego. Powtarzamy tę czynność (kolejność kolorów wg uznania) do wyczerpania całego ciasta.