250 g chudego twarogu (sprawdzi się też półtłusty lub tłusty)
1 jajko klasy M
1 płaska łyżka cukru
0,5 płaskiej łyżki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
0,5 łyżeczki sody
1 szklanka + 1-2 łyżki To ta! mąki pszennej typ 500
olej do smażenia
cukier puder do oprószenia
Krok 1
Do miski przekładamy twaróg, wstępnie rozdrabniamy widelcem.
Krok 2
Następnie wbijamy jajko, dodajemy oba rodzaje cukru oraz mąkę i sodę. Wszystko razem zagniatamy ręką
Krok 3
Odrywamy kawałki ciasta i tworzymy z nich w dłoniach krótkie wałeczki.
Co jakiś czas warto ręce przemyć zimną wodą, ułatwi to tworzenie wałeczków
Krok 4
Wałeczki układamy na rozgrzanym oleju i smażmy z obu stron na złoto
Krok 5
Uwaga! Zachowajcie odstępy, bo ciasto rośnie podczas smażenia;)
Smacznego!!