10°
Warszawa
 
Autor:
Ewelina
Składniki:
250g mąki pszennej pełnoziarnistej
100g mąki orkiszowej typ 2000
50g płatków owsianych
1 łyżeczka soli
1 jajko
1 łyżeczki sody
300 ml jogurtu naturalnego kremowego lub maślanki
Wykonanie:
Krok 1
Do sporego naczynia wsypujemy mąki (pszenna pełnoziarnista i orkiszowa), płatki owsiane, sól oraz sodę.
Krok 2
W drugim naczyniu ubijamy jajko z jogurtem lub maślanką.
Krok 3
Następnie łączymy składniki suche z mokrymi.
Krok 4
Wyrabiamy ciasto i formujemy. Kładziemy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
Krok 5
Chlebek nacinamy i oprószamy mąką.
Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180-190st przez około 45 minut.

Studzimy i zajadamy się świeżym i zdrowym chlebkiem.

Smacznego!