10°
Warszawa
 
Autor:
Ewelina
Składniki:
Składniki na 
12 porcji
300 g mąki pszennej TOTA typ 500

200 g masła (zimnego) lub masła roślinnego

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

70 g cukru
1 op. cukru wanilinowego

1 jajko

1,5 kg jabłek*

1/2 łyżeczki cynamonu

1/2 łyżeczki imbiru 
goździk przyprawa
cukier puder
Wykonanie:
Krok 1
Zagnieść ciasto kruche - do mąki dodać pokrojone w kostkę masło, proszek do pieczenia, cukier i cukier wanilinowy. Składniki można pokroić lub rozdrobnić palcami na drobną kruszonkę. Dodać jajko i zagnieść w jednolite ciasto, zawinąć w folię i schłodzić min. 30 min w lodówce.

Krok 2
Foremkę o wymiarach ok. 21 x 25 cm lub tortownicę o średnicy 24 cm posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.

Krok 3
Jabłka obrać i wydrążyć gniazda. Następnie pokrojone na plasterki i podgrzewać w garnku z dodatkiem cynamonu, szczyptą imbiru i goździkiem przez ok. 10 - 15 minut aż jabłka zmiękną i się rozpadną od czasu do czasu zamieszać. W zależności jak słodkie jabłka wybierzemy tyle mniej cukru będziemy musieli dodać. Kwestia smaku :)
Krok 4
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. termoobieg.
Krok 5
Podzielić ciasto na dwie części, jedną rozwałkować, lub pokroić na 1 cm plastry i wykleić spód formy. Dodać jabłka, a na nich położyć drugą część rozwałkowanego ciasta, można również zetrzeć na tarce jak robiły to nasze babcie

Krok 6
Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 45-50 minut na złoty kolor. 
Na koniec posypać cukrem pudrem i podawać według uznania na zimno, na ciepło z gałką lodów, owocami.