Warszawa
 
Autor:
Grzegorz
Składniki:
Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej TOTA typ 450
1 szklanka mleka
20 g świeżych drożdży
3 łyżki masła
2 łyżki jogurtu naturalnego
3 żółtka
1 łyżeczka cukru
szczypta soli
czarny sezam lub czarnuszka
Dodatki:
2-3 jajka
boczek w plastrach
rukola
pomidor
szczypiorek
sól, pieprz
Wykonanie:
Krok 1
Drożdże umieść w plastikowym naczyniu, dodaj cukier, wymieszaj, aż nabiorą płynnej konsystencji. Następnie dodaj łyżeczkę mąki, oraz połowę mleka, ponownie wszystko wymieszaj. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 10 minut, aby zaczyn wyrósł.
Krok 2
Mąkę przesiej do dużej miski, dodaj szczyptę soli, jogurt naturalny oraz 2 żółtka, a na koniec wyrośnięty zaczyn. Wymieszaj drewnianą łyżką, a następnie zacznij wyrabiać ciasto dłońmi. Na koniec dodaj roztopione masło. Wyrabiaj ciasto dłońmi około 10 minut (aż zacznie "odchodzić" od miski). Wówczas uformuj z niego kulę, podsyp mąką, przykryj ściereczką i odstaw na około 20 minut, aby wyrosło.
Krok 3
Wyrośnięte ciasto podziel na dwie części. Każdą rozwałkuj na okragły placek, przetnij trzy razy tworząc z ciasta "trójkąty" - 6 sztuk. Każdy z nich zwiń formując kształt rogalika. Ułóż rogaliki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch posmaruj żółtkiem (możesz dodać do niego łyżkę mleka) i posyp czarnym sezamem lub czarnuszką. Piecz w temp. 190C przez około 20 minut (aż nabiorą złotego koloru).
Krok 4
W czasie, gdy rogaliki się pieką rozgrzej patelnię. Usmaż na niej boczek.
Zdjemij boczek, następnie wbij na patelnię jajka, dodaj posiekany szczypiorek, dopraw solą i pieprzem. Usmaż jajecznicę.
Krok 5
Upieczone rogaliki przekrój na pół. Na jedną część rogala połóż rukolę, plasterki pomidora, jajecznicę i bekon, przykryj wierzchnią częścią rogala.