Warszawa
 
Autor:
Małgorzata
Składniki:
20 g drożdży
600 g mąki typ 500 TOTA
1/2 szklanki mleka
250 g masła
dowolna czekolada
cukier puder
Wykonanie:
Krok 1
Mleko wlewamy do garnczka, dodajemy masło i podgrzewamy do momentu, aż masło się rozpuści.





Krok 2
Do lekko ciepłego mleka dodajemy drożdże i cukier.
Odstawiamy na 15 minut.
Krok 3
Następnie dodajemy mąkę i zagniatamy ciasto.
Odstawiamy na godzinkę do wyrośnięcia.
Krok 4
Ciasto dzielimy na 4 części, wałkujemy na kształt koła i dzielimy na 6 części. Na każdą część układamy kostkę czekolady, zwijamy tworząc rogalik.
Krok 5
Blaszkę piekarnikową smarujemy masłem i posypujemy mąką, wykładamy rogaliki.
Krok 6
Pieczemy 30-35 minut w 185 stopniach.
Upieczone posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego ;)