2 szklanki mąki pszennej TOTA typ 750
1 kostka masła (200 g)
1 jajko
1 żółtko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
sól, pieprz
około 400 g świeżych liści szpinaku
około 300 g pomidorków koktajlowych
400 ml jogurtu naturalnego
2 jajka
1 cebula
2 ząbki czosnku
opcjonalnie: bazylia, natka pietruszki
1 łyżka oleju
Krok 1
Mąkę przesiej na blat, dodaj proszek do pieczenia, sól, pieprz, posiekane w drobną kostkę, schłodzone mało oraz jajko i żółtko. Zagnieć energicznie ciasto. Uformuj z niego kulkę, włóż do lodówki na około 30 minut.
Krok 2
Na patelni rozgrzej olej. Drobno posiekaj cebulę, zeszklij na rozgrzanym oleju, ostudź.
W misce wymieszaj jogurt naturalny z jajkami. Następnie dodaj zeszkloną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, przekrojone na połówki pomidorki koktajlowe, oraz szpinak. Dopraw solą i pieprzem i wszystko wymieszaj.
Krok 3
Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość około 0,5 cm. Wyłóż nim dno i boki brytfanki na tartę. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180C i zapiecz przez około 6 minut. Wyjmij ciasto z piekarnika, wyłóż na nie przygotowany farsz i ponownie wstaw do piekarnika. Piecz dodatkowo około 30 minut.
Przed podaniem możesz udekorować quiche natka pietruszki lub bazylią.