ILOŚĆ: ok. 2 blaszki ptysi o średnicy około 4 cm
1 szklanka wody
1 szklanka maki tortowej TOTA
120 g masła lub margaryny
4 jajka, duże
łyżeczka cukru
szczypta soli
2 żółtka
1 szklanka mleka około 250 ml
1 łyżeczka cukru wanilinowego
1 łyżeczka esencji waniliowej
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
100 gram cukru
250 gram masła w temperaturze pokojowej
Krok 1
Pół szklanki mleka gotujemy z cukrami.
Pozostałe mleko dokładnie mieszamy z żółtkami, esencją waniliową i mąką ziemniaczaną.
Krok 2
Do gotującego się mleka dodajemy wymieszane żółtka z pozostałymi składnikami, energicznie mieszamy trzepaczką, aż budyń zgęstnieje.
Masło ubijamy mikserem na puszystą masę i po łyżce dodajemy wystudzony budyń.
Krok 3
Wodę przelewamy do rondelka, dodajemy masło, cukier oraz sól. Wszystko razem doprowadzamy do wrzenia.
Zdejmujemy z ognia i dodajemy przesianą mąkę.
Mieszamy masę, aż zacznie odstawać od rondelka.
Krok 4
Odstawiamy na 10 minut do lekkiego wystudzenia. Dodajemy po jednym jajku, mieszamy łyżką lub mikserem. Masa powinna być lekko szklista. Nie mieszamy za długo.
Krok 5
Ciasto nabieramy dużą łyżką i za pomocą małej łyżeczki układamy na blaszce pokrytej papierem do pieczenia w odległości kilku cm od siebie. Możemy ciasto przełożyć do szprycy cukierniczej z końcówka w kształcie gwiazdki i wyciskamy około 4 cm średnicy gniazdka
Krok 6
Pieczemy w temp. 200 C przez około 20-25 min, aż będą napuszone i skórka się zarumieni. Po upieczeniu wyciągamy i zostawiamy do wystudzenia. Przekrawamy na pół, nadziewamy kremem.
Smacznego!