Warszawa
 
Autor:
Ewelina
Składniki:
5 średnich ziemniaków
1 płaska łyżka mąki pszennej pełnoziarnistej TOTA lub żytniej pełnoziarnistej TOTA
mała cebula
1 jajko
2 łyżki otrąb pszennych TOTA
sól, pieprz, olej roślinny do gotowania
Wykonanie:
Krok 1
Ziemniaki i cebulę obrać i zetrzeć na tarce na małych oczkach
Krok 2
odsączyć wodę
dodać mąkę i otręby
Krok 3
odać jajko, sól i pieprz - wymieszać
Krok 4
olej rozgrzać na patelni i nakładać łyżką masę rozprowadzając na cienki placek
Krok 5
smażyć na średnim ogniu przez ok. 3 minuty, przewrócić na drugą stronę i podsmażyć
Krok 6
odkładać na talerz, który może być wyłożony papierowymi ręcznikami, aby wchłonęły tłuszcz

Podawać posypane solą lub cukrem lub z ulubionym sosem.

Smacznego