10°
Warszawa
 
Autor:
Ewelina
Składniki:
250g mąki typ 450 lub do pizzy włoskiej typ 00
Około 150g ciepłej wody
30g świeżych drożdży
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
2 łyżki oliwy z oliwek
30g kiełbasy krakowskiej
Około 50g sera mozzarella do pizzy, można dać więcej- wedle uznania
papryka
smażone pieczarki
Domowy sos pomidorowy do pizzy
Przyprawa do pizzy
Wykonanie:
Krok 1
Drożdże rozpuścić w cukrze i w 50 ml ciepłej wody z dodatkiem 2 łyżek mąki.
Krok 2
Mąkę przesiać do miski zrobić dołek i wlać rozczyn, odstawić w ciepłe miejsce na około 20minut.
Następnie dodać pozostałą wodę, sól i olej połączyć w jedną całość i wyrobić przez około 10 minut.
Krok 3
Przykryć ściereczką odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto podzielić na części, rozwałkować  na cienki placek o wielkości patelni.
Krok 4
Olejem w spray lub olejem za pomocą pędzelka smarujemy patelnię, układamy ciasto. Smażymy na małym ogniu przez 5-6 minut i przewracamy na drugą stronę.
Krok 5
Wierzch pizzy smarujemy sosem, posypujemy przyprawą do pizzy układamy dodatki (pieczarki, kiełbasę, paprykę i ser). Zmniejszamy trochę gaz, przykrywamy pokrywką i smażymy do rozpuszczenia sera.

Smacznego! :-)