Warszawa
 
Autor:
Małgorzata
Składniki:
Ciasto:
1 saszetka suszonych drożdży instant (7 g),
300 ml ciepłej wody,
1 łyżeczka cukru,
pół szklanki otręb pszennych TO TA,
4 łyżki oleju,
500 g mąki pszennej typ 450 TO TA,
1 łyżeczka soli,
1 łyżeczka suszonej bazyli.
Kurczak:
1 podwójna pierś z kurczaka,
Przyprawa gyros,
Olej do smażenia.
Dodatkowo:
Szklanka koncentratu pomidorowego,
1 cebula,
150 g sera żółtego.
Wykonanie:
Krok 1
Ciasto;

Ciepłą wodę wlewamy do miski. Wsypujemy drożdże, sól, cukier, otręby i bazylię. Mieszamy i odstawiamy na 15 minut.
Mąkę przesiewamy do miski, wlewamy rozczyn i zagniatamy ciasto.
Na koniec wlewamy olej i zagniatamy do momentu uzyskania gładkiego ciasta.
Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 minut.
Krok 2
Kurczak;
Piersi z kurczaka posypujemy przyprawą gyros i odstawiamy do lodówki na minimum 30 minut.
Następnie podsmażamy na oleju około 5 min, od czasu do czasu mieszając.
Krok 3
Dodatki;
Cebulę obieramy i kroimy w piórka.
Ciasto wykładamy na natłuszczoną blaszkę piekarnikową.

Smarujemy koncentratem.

Wykładamy kurczaka i cebulę.
Ser trzemy na tarce o dużych oczkach.
Posypujemy pizzę.
Pieczemy około 40 minut w 180 stopniach.
Podajemy z ulubionym sosem.

Smacznego ;)