10°
Warszawa
 
Autor:
Ewelina
Składniki:
ciasto
400 g mąki orkiszowej TOTA
2 łyżki oliwy
1 szkl ciepłej wody
szczypta soli
30 g drożdży
1 łyżka cukru

2 łyżki mąki orkiszowej
Dodatki
1 upieczony burak
60 g serka koziego
50 g sera typu parmezan

ketchup

2 łyżki posiekanego koperku

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

garść świeżego szpinaku

Karmelizowana cebula
1/2 czerwonej cebuli

2 łyżki masła

1 łyżka cukru

1 łyżka octu winnego czerwonego
Wykonanie:
Krok 1
Rozczyn:
Do miski wrzucamy pokruszone drożdże, zasypujemy je cukrem, dodajemy 50 ml ciepłej wody i 2 łyżki mąki orkiszowej.
Mieszamy i odstawiamy przykryte ręcznikiem w ciepłe miejsce na 10 minut.

Krok 2
Ciasto:

Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy szczyptę soli, oliwę, rozczyn i stopniowo wlewając resztę ciepłej wody, urabiamy ciasto. 
Ciasto należy urabiać ok 10 minut, aż zacznie odchodzić od rąk i miski.
Kiedy będzie gotowe oprószyć je mąką, przykryć ręcznikiem i odstawić na 1 godzinę.
Po tym czasie ciasto powtórnie urobić.
Blaszkę do pizzy wysmarować oliwą, posypać mąką i rozwałkować ciasto wg uznania.
Ciasto nakłuć widelcem i posmarować ketchupem.

Krok 3
Karmelizowana cebula:

Na patelni trzeba rozgrzać masło, wrzucić posiekaną cebulę i chwilę podsmażać, następnie dodać cukier i karmelizować ok 2 minuty, na koniec wlać łyżkę octu i mieszać na małym ogniu, tak długo aż nadmiar płynu odparuje.

Krok 4
Całość:

Buraka pokroić w cienkie plastry i ułożyć na pizzy, następnie wg uznania dodać ser kozi i starty parmezan, na koniec wrzucić karmelizowaną cebulkę.
Piec w piekarniku nagrzanym do 240 stopni, ok 10 minut.
Gotową pizzę posypać świeżym koperkiem, natką pietruszki i szpinakiem.

Smacznego!