10°
Warszawa
 
Autor:
Ewelina
Składniki:
Parametry ciasta
Składniki na 4/8 kulek około 240g jedna .
600g/ 1200 To ta! mąki pszennej typ 00
350 ml/ 700 wody zimnej(w tym kieliszek)
0.5g/ 1g suchych drożdży
16/ 32ml oliwy extra Virgin
18/36g soli
Wykonanie:
Krok 1
Czas wyrastania:
W "bloku" 1h temperatura pokojowa ( szczelnie zamknięte )
Następnie w kulkach szczelnie zamkniętych- 2h temperatura pokojowa. Ostatecznie w lodówce 24-48h w wysokich pojemnikach.
Składniki nakładamy gdy ciasto ma temperaturę pokojową.
Krok 2
Do miski wlewamy zimną wodę,
następnie mąkę i drożdże.
Krok 3
Wyrabiamy wstępnie ciasto
Krok 4
W kolejnym kroku dolewamy kieliszek wody, sól i dalej wyrabiamy kilka minut
Krok 5
Na koniec dolewamy oliwy, wyrabiamy całość do momentu aż oliwa zostanie wchłonięta przez nasze ciasto
Krok 6
Teraz odstawiamy, przykrywając ciasto mokrą ścierką lub pieluszką -na minimum pół godziny, aby ciasto odpoczęło
Krok 7
Porcjujemy nasze ciasto na kawałki - po około 240g jeden
Krok 8
Formujemy kulki, zamykając ciasto od spodu.
Krok 9
Po kilku godzinach wypoczynku w ciepłym miejscu, gdy kulki zwiększą swoją objętość dwukrotnie, są gotowe do użytku. Lecz najlepiej ciasto smakować będzie po 24-48h
Krok 10
Powodzenia i smacznego!
Krok 11
-Pro tip nadmiar możesz śmiało zamrozić.
-Ciasto w lodówce możecie trzymać w woreczku foliowym nawet parę dni .
-Pizze rozkręcamy na cieście z temperaturą pokojową.
-Ciasta nie wałkujemy rozciagamy ręcznie