15°
Warszawa
 
Autor:
Grzegorz
Składniki:
Składniki na rozczyn:
1/4 kostki świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżka mąki pełnoziarnistej orkiszowej, np. TOTA
1/4 szkl ciepłej wody
Składniki na ciasto:
2 szkl. mąki pszennej graham typ 1850, np. TOTA

1/2 szkl mąki pełnoziarnistej orkiszowej, np. TOTA

szczypta soli

2 łyżki oliwy z oliwek

1/2 szkl ciepłej wody

Składniki na sos pomidorowy:
1/2 szkl przecieru pomidorowego

bazylia

oregano

sól

pieprz

1 łyżka oliwy
Dodatki na pizzę:
ser Mozarella (2 duże kulki lub opakowanie małych, przekrojonych na pół)
pomidorki koktajlowe
szynka parmeńska
roszponka (może też być rukola lub świeża bazylia)
suszone oregano
Wykonanie:
Krok 1
Rozczyn.
Składniki na rozczyn wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut.
Krok 2
Ciasto.
Do miski wsypać mąkę graham, szczyptę soli, oliwę oraz rozczyn. Wymieszać i dodać przesianą mąkę orkiszową oraz stopniowo wodę. Urabiać ciasto ok 10 minut, jeśli trzeba dodać więcej wody lub podsypać bardziej mąką. Gotowe ciasto odstawić przykryte ściereczką na ok 40 minut.
Krok 3
Sos pomidorowy.
Wszystkie składniki na sos gotować ok 10 minut, co jakiś czas mieszając. Ostudzić.
Krok 4
Całość. 
Blaszkę wysmarować oliwą i posypać mąką. Ciasto rozwałkować wg uznania, boki zostawić delikatnie grubsze. W cieście zrobić widelcem dziurki, przesmarować delikatnie oliwą i rozprowadzić równomiernie sos pomidorowy, omijając grubsze boki. 
Ułożyć Mozarellę, przekrojone na pół pomidorki oraz szynkę parmeńską.
 Piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni ok 12 minut.
 Gotową pizzę posypać suszonym oregano oraz ułożyć na niej roszponkę.
 Podawać z dobrej jakości oliwą smakową lub ulubionymi sosami.
Smacznego!