10°
Warszawa
 
Autor:
Ewelina
Składniki:
ciasto
500 g Tota! mąki pszennej typ 500 (luksusowa)
250 ml gorącej, przegotowanej wody
szczypta soli
3 łyżki oleju
farsz
500 g ugotowanych ziemniaków
2 cebule
300 g kiełbasy białej parzonej
2 łyżki jogurtu naturalnego
sól, pieprz
ząbek czosnku
Wykonanie:
Krok 1
Farsz - ugotowane ziemniaki tłuczemy tłuczkiem, doprawiamy solą i pieprzem. Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, dodajemy do ziemniaków. Kiełbasę białą parzoną kroimy na kawałki i rozdrabniamy za pomocą blendera lub widelcem. Podsmażamy na patelni i dodajemy do ziemniaków. Dodajemy rozgnieciony ząbek czosnku, jogurt, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Krok 2
Przygotowujemy ciasto na pierogi. Do misy robota lub miksera wsypujemy mąkę, sól, olej i gorącą - świeżo przegotowaną wodę. Wyrabiamy ciasto przez kilka minut.
Krok 3
Wyrobione ciasto szczelnie zawijamy w ściereczkę lub przykrywamy miską, aby nie wysychało i odpoczęło - zostawiamy tak na 15-30 minut
Krok 4
Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy kółka - ja robię to za pomocą szklanki, nakładamy farsz i zlepiamy. Pamiętajcie, aby reszta ciasta cały czas była przykryta ściereczką.
Krok 5
Do garnka wlewamy wodę i zagotowujemy. Ja dodaje łyżeczkę soli i łyżkę oleju do wody. Wrzucamy pierogi i gotujemy od wypłynięcia jakieś 5 minut
Krok 6
Przekładamy je na talerze, aby wystygły. Podajemy podsmażone na patelni na rumiano.

Smacznego!