2 szkl Tota! Mąki orkiszowej jasnej typ 650
łyżka masła
szczypta soli
ok szkl wody
pół kg twarogu półtłustego lub tłustego
cukier brzozowy, trzcinowy czy biały do smaku
łyżeczka ekstraktu waniliowego
żółtko lub całe jajko jeśli ser jest dość suchy
Krok 1
Najpierw do miski wsypujemy przesianą mąkę.
Następnie dodajemy sól i masło, stopniowo dolewamy bardzo ciepłą wodę i zagniatamy ciasto. Musi wyjść zwarte, elastyczne, gładkie.
Krok 2
Potem twaróg rozgniatamy widelcem, mieszamy z cukrem, żółtkiem i wanilią.
Następnie ciasto wałkujemy cienko, foremką do ciastek wykrawamy kółka lub serduszka.
Krok 3
Potem na jednym serduszku/kółeczku kładziemy na środku łyżeczkę nadzienia, przykrywamy drugim i zlepiamy brzegi.
Następnie gotujemy w osolonym wrzątku ok 3-4 min od wypłynięcia.
Krok 4
Finalnie gorące pierogi podajemy np. z wiórkami masła posypane rozkruszonym ziarnem kakaowca, z borówkami.
Smacznego!