10°
Warszawa
 
Autor:
Ewelina
Składniki:
Ciasto na pierogi
500 g mąki pszennej typ 450 NA PIEROGI I TORTY
ok. 300 ml gorącej
przegotowanej wody
1 płaska łyżka soli
Nadzienie
500 g ziemniaków
500 g twarogu tłustego lub półtłustego
1 duża cebula
sól, pieprz
1 łyżka oleju do smażenia
Do wyboru
cebula + olej
kwaśna śmietana
jogurt naturalny
Wykonanie:
Krok 1
Przygotowujemy farsz. Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Jeszcze ciepłe ugniatamy tłuczkiem do ziemniaków. Pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Krok 2
Ser kruszymy ręką
Krok 3
Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i następnie należy zeszklić na oleju
Krok 4
Cebulę, ziemniaki i twaróg należy wymieszać. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Krok 5
Przygotowujemy ciasto. Mąkę wsypujemy do miski. Dodajemy sól i mieszamy. Wlewamy stopniowo gorącą wodę z czajnika (im cieplejsza tym ciasto będzie lepsze, bardziej sprężyste) i zagniatamy jednolite, elastyczne, mięciutkie ciasto. Ciasto nie powinno się kleić.
Krok 6
Ciasto dzielimy na części. Na posypanym mąką blacie rozwałkowujemy bardzo cienko ciasto. (W trakcie rozwałkowywania jednej porcji ciasta, resztę przełożyć do miski i przykryć ściereczką, żeby nie obeschło).
Krok 7
Z rozwałkowanego ciasta wykrawamy kółka np. szklanką. Na środku nakładamy łyżeczką nadzienie, ciasto składamy na pół i sklejamy dobrze brzegi. Gotowe pierogi układamy na desce lub blacie oprószonym mąką i przykrywamy ściereczką, aby nie obsychały. W ten sposób przygotowujemy pierogi z całego ciasta.
Krok 8
Pierogi wrzucamy na wrzątek i gotujemy w osolonej wodzie ok. 2 minut od wypłynięcia. Po wrzuceniu pierogów do wody, należy przemieszać delikatnie łyżką drewnianą, aby nie przywarły do dna garnka.
Krok 9
Wyciągamy pierogi łyżką cedzakową. Podajemy z podsmażoną na oleju lub na maśle z cebulą, z kwaśną śmietaną lub jogurtem naturalnym. Jeśli ugotowane pierogi mają być przechowane w lodówce np. do dnia następnego to należy je przelać trochę olejem i dobrze je w nim obtoczyć, aby nie posklejały się po przełożeniu do miski lub innego naczynia.

Smacznego!