23°
Warszawa
 
Autor:
Grzegorz
Składniki:
Grupa składników
1 kg mąki Tota 450
2 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 łyżki cynamonu
1 łyżka przyprawy do piernika
2 – 3 łyżki kakao
1 kostka margaryny
2 szklanki cukru pudru (ok.270g)
2 szklanki miodu sztucznego lub naturalnego
Wykonanie:
Krok 1
Margarynę, miód i przesiany cukier puder rozpuścić w garnuszku i pozostawić do ostygnięcia. Przesiać i połączyć wszystkie sypkie składniki, dodać jajka i zamieszać. Kiedy syrop ostygnie połączyć go z suchymi składnikami i zagnieść ciasto. Włożyć na 2 godziny do lodówki lub rozwałkować na świeżo i włożyć do zamrażarki. Wykrawać ciasteczka w pożądanych kształtach i układać na blasze wyłożonej papierem pergaminowym lub matą silikonową. Wypiekać w 180 stopniach C przez od 7 do 15 min. Wyznacznikiem są delikatnie przypieczone brzegi.
Krok 2
Jeśli chcemy aby pierniczki się błyszczały możemy je po ostygnięciu posmarować mieszaniną jednego jaja z łyżką mleka, a następnie suszyć w piecu nagrzanym do 70 st. C. przez 10 minut.
Krok 3
Jeśli robimy pierniczki na ozdoby choinkowe dziurkę w ciastku robimy słomką w surowym cieście.
Krok 4
Lukier królewski: na jedno kurze białko dajemy 250g przesianego cukru pudru i ucieramy mieszadłem płaskim. Kiedy lukier uzyska konsystencję pasty do zębów dodajemy sok z ok. połowy cytryny, a następnie mieszamy aż lukier będzie śnieżno biały. Przekładamy do worka z tylką i dekorujemy pierniczki. Jeśli nie mamy tylki, robimy „rożek” z papieru do pieczenia.