10°
Warszawa
 
Autor:
Ewelina
Składniki:
18 średnich ziemniaków
6 łyżek Tota! mąki pszennej typ 450 (tortowa)
2 płaski łyżki soli
1 pełna łyżeczka słodkiej czerwonej papryki
0,5 łyżeczki granulowanego czosnku
Wykonanie:
Krok 1
Ziemniaki dokładnie myjemy, pamiętając, że pieczemy je razem ze skórką.
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).
W płaskim talerzu lub misce mieszamy mąkę z solą i przyprawami.
Krok 2
Jeszcze mokre ziemniaki obtaczamy w mieszance mąki z przyprawami.
Ziemniaki układamy na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Krok 3
Wkładamy na środkowy poziom nagrzanego piekarnika i pieczemy około 45-60 minut. Czas pieczenia zależy od wielkości ziemniaków. Gdy ziemniaki są dobrze upieczone mamy pyszną, chrupiącą, lekko odchodzącą skórkę i miękki środek.

Takie pieczone ziemniaki jemy same, z masłem i solą, w towarzystwie ulubionego sosu lub podajemy jako dodatek do innych dań.

Smacznego!