14°
Warszawa
 
Autor:
Grzegorz
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej TOTA
około 1 szklanka mleka
około 1 szklanka wody gazowanej
2 jajka
szczypta soli i pieprzu
olej do smażenia
szynka szwarcwaldzka
zielone szparagi
rukola
szczypiorek
opcjonalnie: sok z cytryny
Wykonanie:
Krok 1
Do miski przesiej mąkę, wbij jajka, dodaj jedną łyżkę oleju, sól pieprz oraz połowę mleka i wody, wymieszaj rózgą kuchenną. Następnie wlej pozostałe mleko i wodę, wymieszaj i odstaw na około 10 minut.
Krok 2
Umyj szparagi, odłam zdrewniałe końców, a następnie ugotuj je na parze.
Krok 3
Z przygotowanego ciasta usmaż naleśniki (jeśli ciasto jest zbyt gęste dolej do niego trochę wody gazowanej).
Krok 4
Usmażone naleśniki nafaszeruj rukolą, szparagami i szynką szwarcwaldzką. Złóż w dowolny sposób. Przed podaniem możesz skropić je sokiem z cytryny.