20°
Warszawa
 
Autor:
Małgorzata
Składniki:
Ciasto;
1 i 3/4 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej TOTA,
100 g masła,
1 duże jajko,
szczypta soli,
3 łyżki zimnej wody.
Masa;
3 jajka,
3/4 szklanki śmietany 18 %,
1/2 szklanki mleka,
sól i pieprz do smaku,
zioła (według uznania świeże lub suszone; u mnie; szczypiorek, bazylia, oregano),
pół łyżeczki ostrej papryki,
garść startego żółtego sera.
Dodatkowo;
1 mała cukinia,
1 pomidor.
Wykonanie:
Krok 1
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy zimne masło, jajko,sól i wodę.

Szybko zagniatamy ciasto.

Owijamy w folię spożywczą i chowamy do lodówki na 1 godzinę.

Ciasto wykładamy do natłuszczonej formy do tarty.
Nakłuwamy widelcem ciasto.
Ciasto podpiekamy 10 minut w 190 stopniach.
Krok 2
Cukinię i pomidora kroimy w plastry.
Krok 3
Ser trzemy na tarce o dużych oczkach.
Jajka rozkłócamy dodajemy śmietanę i pozostałe składniki.
Mieszamy.
Na podpieczony spód wykładamy cukinię, pomidory i wlewamy masę.
Pieczemy 40-45 minut w 180 stopniach.

Smacznego 😉