Warszawa
 
Autor:
Grzegorz
Składniki:
Paszteciki
500 g mąki pszennej Tota typ 500

1 łyżeczka cukru

30 g świeżych drożdży

180 ml mleka

2 jajka

1 łyżeczka soli

50 g masła lub oleju
Składniki na farsz
40 dag pieczarek lub innych grzybów

2 duże cebule

3 łyżki masła klarowanego lub oleju
sól, pieprz do smaku

1 jajko do smarowania ciasta

50 ml mleka
Wykonanie:
Krok 1
Grzyby dokładnie opłukać w wodzie, osuszyć, a następnie pokroić w małą kostkę. Grzyby suszone wcześniej należy namoczyć.

Krok 2
Cebulę obrać i pokroić w kostkę, następnie podsmażyć na maśle na patelni, aż będzie szklista. 

Krok 3
Dodać grzyby i całość dusić do pożądanej miękkości składników ok. 15 minut. Pieprzem i solą doprawić na końcu smażenia. Odstawić do wystygnięcia.
Krok 4
Formowanie i Pieczenie


Wyrośnięte ciasto wałkować do kształtu prostokąta. Na wierzchu ułożyć warstwę grzybów z cebulą, zostawiając wolne miejsca na bokach ciasta. Całość zawinąć w roladę i pokroić w 3 cm paski.
Krok 5
Przełożyć na papier do pieczenia i posmarować po wierzchu jajkiem roztrzepanym z mlekiem.
Krok 6
Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na ok. 15-20 minut.