1/5 kg mąki pszennej typ 750 Tota (z chlebowej wychodzi rewelacyjne ciasto)
50 g świeżych drożdży
1/5 szklanki ciepłej wody
1/5 szklanki ciepłego mleka
1/5 szklanki oleju lub oliwy
1 łyżeczka soli,
1 łyżeczka cukru
mak
sezam
suszone zioła
Krok 1
Do miski wlać ciepłe mleko i wodę (może być samo mleko lub sama woda). Następnie dodać drożdże sól i cukier oraz szklankę przesianej mąki. Połączyć wszystkie składniki i odstawić na 10 min, by drożdże zaczęły pracować.
Krok 2
Do miski dodać pozostałą ilość mąki, zioła prowansalskie oraz oliwę i zarobić.
Krok 3
Podzielić ciasto na kawałki ok 5 cm i uformować w paluchy lub zapleść warkocze.
Krok 4
Gotowe paluchy ułożyć na blachę.
Krok 5
Można posmarować jajkiem, obsypać niewielką ilością soli i ziołami.
Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni góra - dół, ok 15 minut.
Można podawać z deepami, sałatkami lub same.