Autor:
Grzegorz
Składniki:
1/5 kg mąki pszennej typ 750 Tota (z chlebowej wychodzi rewelacyjne ciasto) 

50 g świeżych drożdży

1/5 szklanki ciepłej wody

1/5 szklanki ciepłego mleka

1/5 szklanki oleju lub oliwy

1 łyżeczka soli,
1 łyżeczka cukru

mak
sezam

suszone zioła
Wykonanie:
Krok 1
Do miski wlać ciepłe mleko i wodę (może być samo mleko lub sama woda). Następnie dodać drożdże sól i cukier oraz szklankę przesianej mąki. Połączyć wszystkie składniki i odstawić na 10 min, by drożdże zaczęły pracować.

Krok 2
Do miski dodać pozostałą ilość mąki, zioła prowansalskie oraz oliwę i zarobić.

Krok 3
Podzielić ciasto na kawałki ok 5 cm i uformować w paluchy lub zapleść warkocze. 

Krok 4
Gotowe paluchy ułożyć na blachę.

Krok 5
Można posmarować jajkiem, obsypać niewielką ilością soli i ziołami.
Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni góra - dół, ok 15 minut.

Można podawać z deepami, sałatkami lub same.