300 g mąki orkiszowej @totamaka
20 g drożdży
płaska łyżeczka cukru
pół łyżeczki soli
1 łyżeczka suszonych ziół ( u mnie tymnianek i zioła prowansalskie )
20 ml oleju
140 ml ciepłej wody
ok 65 g miękkiego masła w temperaturze pokojowej
drobno pokrojona świeża pietruszka
pół łyżeczki czosnku
pół łyżeczki soli
pół łyżeczki zioł ( np oregano , zioła prowansalskie itp )
Krok 1
Drożdże pokruszyć, dodać cukier i rozpuścić w niedużej ilości ciepłej wody.
Krok 2
Mąkę, zioła, sól umieścić w misie dodać olej, wodę i rozpuszczone drożdże. Wymieszac i zagniatać do momentu odchodzenia od dłoni.
Posypać odrobinę mąką i odstawić do wyrośnięcia ok 40 minut.
Krok 3
Wyrośnięte ciasto wałkujemy na prostokąt grubości ok 1 cm . Smarujemy przygotowanym wcześniej masłem ziołowym i składamy na pół.
Krok 4
Tniemy na paski szerokości ok 2 cm i skręcamy wokół własnej osi. Jeśli sa zbyt długie tniemy na mniejsze kawałki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Można posypać tartym parmezanem.
Krok 5
Pieczemy do zarumienienia ok 20 minut w nagrzanym do 200 ° piekarniku.
SMACZNEGO!