10°
Warszawa
 
Autor:
Ewelina
Składniki:
300 g mąki orkiszowej @totamaka
20 g drożdży 
płaska łyżeczka cukru 
pół łyżeczki soli 
1 łyżeczka suszonych ziół ( u mnie tymnianek i zioła prowansalskie ) 
20 ml oleju 
140 ml ciepłej wody 
MASŁO ZIOŁOWE
ok 65 g miękkiego masła w temperaturze pokojowej 
drobno pokrojona świeża pietruszka 
pół łyżeczki czosnku 
pół łyżeczki soli 
pół łyżeczki zioł ( np oregano , zioła prowansalskie itp ) 
Wykonanie:
Krok 1
Drożdże pokruszyć,  dodać cukier i rozpuścić w niedużej ilości ciepłej wody. 
Krok 2
Mąkę,  zioła, sól umieścić w misie dodać olej, wodę i rozpuszczone drożdże. Wymieszac i zagniatać do momentu odchodzenia od dłoni. 
Posypać odrobinę mąką i odstawić do wyrośnięcia ok 40 minut.
Krok 3
Wyrośnięte ciasto wałkujemy na prostokąt grubości ok 1 cm . Smarujemy przygotowanym wcześniej masłem ziołowym i składamy na pół.
Krok 4
Tniemy na paski szerokości ok 2 cm i skręcamy wokół własnej osi. Jeśli sa zbyt długie tniemy na mniejsze kawałki.  Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Można posypać tartym parmezanem. 
Krok 5
Pieczemy do zarumienienia ok 20 minut w nagrzanym do 200 ° piekarniku.

SMACZNEGO!