Krok 1
1. W podgrzanym mleku rozprowadzamy pokruszone drożdże z dodatkiem łyżeczki cukru, łyżeczki mąki,(gęstość rozczynu powinna być zbliżona do gęstej śmietany) odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
2. W misce ucieramy żółtka, cukier, aromat rumowy.
3. Mąkę przesiewamy na stolicę, następnie robimy wgłębienie, wlewamy utarte żółtka, rozczyn, sól i spirytus oraz resztę mleka.
4. Wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie, lśniące oraz będzie odstawać od ręki i na powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza. Powoli wlewamy rozpuszczone przestudzone masło, następnie jeszcze przez chwilę wyrabiamy.
5. Ostawiamy ciasto do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Krok 2
FORMOWANIE PĄCZKÓW:
1. Na posypaną mąką stolicą część ciasta lekko wywałkujemy na grubość około 1,5 cm.
2. Wycinamy foremką kółka o wielkości około 6 cm, na środek nakładamy łyżeczką marmoladę, nakładamy drugi krążek ciasta, i dociskamy dokładnie palcami, dookoła krążka-foremką mniejszą 4 cm wykrawamy pączki.
3. Układamy na stolicy oraz pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Krok 3
SMAŻENIE:
1. Na mocno podgrzanym smalcu kładziemy pączki górną stroną do dołu. Przykrywamy pokrywą ( pączki powinny swobodnie pływać) i smażymy do zarumienia, obracamy patyczkiem do szaszłyków na drugą stronę i smażymy bez przykrycia .
2. Usmażone pączki wyjmujemy na ręcznik papierowy do odsączenia.
3. Ciepłe pączki smarujemy lukrem oraz posypujemy skórką pomarańczową.