10°
Warszawa
 
Autor:
Ewelina
Składniki:
1/2 szkl ciepłego mleka
50g drożdży
2 i 1/2 szkl Tota! mąka orkiszowa jasna typ 650
5 żółtek
4 łyżki cukru
szczypta soli
kilka kropel aromatu rumowego
Wykonanie:
Krok 1
W 1/2 szklanki ciepłego mleka rozpuszczamy 50g drożdży, po łyżce cukru i mąki jasnej orkiszowej typ 650
Krok 2
5 żółtek ucieramy z 4 łyżkami cukru do białości. Wyrośnięty rozczyn oraz kogel-mogel wlewamy do przesianej mąķi 2 i 1/2 szkl mąki orkiszowej jasnej. Dodajemy szczyptę soli, kilka kropli aromatu rumowego i wyrabiamy ciasto.
Krok 3
Gdy pojawią się pęcherzyki powietrza, wlewamy 2 łyżki oleju i wyrabiamy aż ciasto zacznie odchodzić od ręki. Odstawiamy pod przykryciem, w ciepłe miejsce, aż ciasto podwoi swoją objętość.
Krok 4
Gdy wyrośnie bierzemy połowę, wałkujemy na placek o grubości 2cm, szklanką wykrawamy krążki. Na każdym kładziemy po łyżeczce twardej marmolady.
Krok 5
Nakrywamy drugim krążkiem, zlepiamy brzegi i pozostawiamy do wyrośnięcia. Następnie smażymy na rozgrzanym tłuszczu, smalcu albo oleju.
Krok 6
Żeby pączki się usmażyły, a nie spaliły radzę dodawać do tłuszczu po plasterku osuszonego surowego ziemniaka.
Pączki wyjmujemy na ręcznik papierowy do odsączenia, po ostygnięciu dekorujemy lukrem i prażonymi płatkami migdałów.

Smacznego !