200 g Tota! mąki orkiszowej jasnej typ 650
100 g masła
50 g cukru pudru
1 jajko
3 łyżeczki dżemu z wiśni/czarnej porzeczki/ moreli itp (ok. 90 gramów)
Krok 1
Do miski wsypujemy mąkę oraz przesiewamy cukier puder, oraz dodajemy pokrojone masło. Ugniatamy przez ok. 2-3 min. Następnie dodajemy jajko i ponownie ugniatamy do jednolitej konsystencji.
Krok 2
Ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 60 min.
Krok 3
Po upływie godziny wyjmujemy ciasto z lodówki, rozwałkowujemy na gru- bość 4-5 mm. Formujemy w dowolny kształt.
Krok 4
Ciasto wkładamy do nagrzanego pie- karnika do 180 stopni na czas około 15-19 minut.
Krok 5
Do Mazurka dodajemy ulubione dodatki np:
orzechy laskowe, suszone owoce, pomarańcze, kandyzowana skórka pomarańczowa, płatki migdałowe i inne bakalie
(do wykonania zdobienia)
400 gramów kajmaku / masy krówkowej lub pomarańczy Smacznego!