10°
Warszawa
 
Autor:
Małgorzata
Składniki:
naleśniki
750 ml mleka
3/4 szklanki wody mocno gazowanej
2 jaja
1 szklanka mąki orkiszowej
2 szklanki mąki pszennej
płaska łyżeczka soli
Farsz;
500 g. pieczarek
2 duże cebule
2 łyżki oliwki
1 łyżeczka bazylii
1 płaska łyżeczka papryki czerwonej słodkiej
sól i pieprz do smaku
Sos;
100 ml śmietanki 30%
2 łyżki pesto z bazylii
sól
Wykonanie:
Krok 1
Składniki na naleśniki miksujemy w blenderze. Następnie smażymy, z obu stron.
Krok 2
Pieczarki płuczemy i kroimy na plasterki. Cebulę obieramy, kroimy w paski. Pieczarki i cebulę łączymy ze sobą, dajemy przyprawy, wlewamy oliwkę i smażymy.
Krok 3
Śmietankę należy podgrzać i wymieszać z pesto. Można doprawić do smaku, według swoich upodobań.

Na każdym naleśniku układamy farsz i zawijamy tak jak krokiety. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Następnie wkładamy do piekarnika i pieczemy bez przykrycia w 180* - 20 minut.

Smacznego.