1 litr mleka
500 g. mąki pszennej tortowej
5 dużych łyżek mąki żytniej
2 duże jaja
płaska łyżeczka soli
1/2 szklanki wody gazowanej
800 g. twarogu półtłustego
5 łyżek kwaśnej śmietany
200 g. rodzynek
3/4 szklanki cukru pudru
2 łyżki aromatu waniliowego
2 jaja
Krok 1
Wszystkie produkty umieścić w misie blendera i zmiksować. Odstawiamy na bok, aby ciasto odpoczęło i dobrze się połączyło. W między czasie zabieramy się za przygotowanie farszu.
Krok 2
Twaróg gnieciemy widelcem, mieszamy ze śmietaną, cukrem, aromatem. Wbijamy całe jajka.
Po wymieszaniu wsypujemy wypłukane rodzynki.
Naleśniki smażymy z obu stron. Po usmażeniu każdego, od razu nakładamy farsz i zawijamy.
Układamy w formie do pieczenia lub naczyniu żaroodpornym. Pieczemy 30 minut w 150*