300 g Tota! mąki pszennej typ 450 (tortowa)
100 g cukru
1 łyżeczka sody
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
3 płaskie łyżeczki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
100 ml oleju
1 jajko
250 ml mleka
garść białej czekolady w dropsach
Krok 1
Do jednej miski wsypujemy mąkę, oba rodzaje cukru, proszek do pieczenia oraz sodę. Mieszamy wszystkie składniki.
Krok 2
Do drugiej misce mieszamy olej, jajko i mleko.
Krok 3
Łączymy składniki z obu misek, mieszając tylko do połączenia (nie za długo). Na koniec dodajemy garść białej czekolady w dropsach lub kropelkach. Krótko mieszamy.
Krok 4
Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Ciasto nakładamy do papilotek (do 3/4 wysokości). Na koniec na wierzch każdej babeczki układamy jeszcze po 3-4 dropsy białej czekolady
Krok 5
Muffinki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu) przez około 25-30 minut.
Czas może być różny w zależności od piekarnika, dlatego zawsze pieczemy do tzw. suchego patyczka i obserwujemy nasze muffinki.
Smacznego!