24°
Warszawa
 
Autor:
Grzegorz
Składniki:
2,5 szklanki mąki typ 450 lub 500
Kostka masła (200 gramów)
5 żółtek
½ szklanki cukru
Cukier z wanilią lub cukier wanilinowy
Szczypta soli
Wykonanie:
Krok 1
Mąki pszennej typu 500 używamy wtedy, gdy w dekoracji ciasta kruchego elementy dekoracyjne wypiek muszą być znacznie rozciągane. W innym wypadku używamy mąki pszennej typu 450.

Masło posiekać z mąką, utworzyć wianuszek .Do środka włożyć wszystkie pozostałe składniki i zagnieść ciasto pamiętając o tym, aby nie ugniatać go zbyt długo, gdyż zaciągniemy gluten i ciasto kruche może wyjść twarde. Tak przygotowane ciasto wkładamy do lodówki na 1-2 godziny, po czym wałkujemy. Na rozwałkowane kawałki ciasta układamy splecione dwa wycięte wcześniej paski, tak aby utworzyć ramkę (można to zrobić również w kształcie okrągłym lub owalnym). Na sploty kładziemy dekoracje - w tym przypadku kwiatki, do wycięcia których użyłem wykrojnika.
Krok 2
Spody naszych mazurków wypiekamy w piecu nagrzanym do temperatury 180°C, przez około 12-15 minut. Czas wypieku zależny jest od rodzaju piekarnika. Na wypieczone ciasto nakładamy nadzienie owocowe (gęstą konfiturę lub dżem), a następnie wylewamy krem zrobiony ze śmietany i czekolady mlecznej w stosunku 1 :2 - w tym przypadku 70g śmietany i 140g czekolady mlecznej. Aby powstał krem wystarczy doprowadzić śmietanę do wrzenia i rozpuścić w niej czekoladę. Do kremu można dodać aromaty lub pasty smakowe. Mazurek stroimy dowolnymi dekoracjami.

Smacznego.