220 g Tota! mąka typ 500 (luksusowa)
2 żółtka
80 g masła
60 g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki zimnej wody
400 g frużeliny owocowej lub gęstego dżemu, marmolady
2 białka
100 g cukru
czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej
40 g czekolady
łyżka mleka
garść orzechów brazylijskich
Krok 1
Do miski wsypujemy mąkę, cukier i proszek do pieczenia, mieszamy. Dodajemy żółtka i pokrojone masło. Zagniatamy ciasto, pod koniec wlewamy wodę i jeszcze raz wszystko zagniatamy
Krok 2
Tortownicę (20 cm) wykładamy papierem do pieczenia - tylko spod i wykładamy ciasto, wylepiamy ciastem także boki do połowy wysokości. Ciasto nakłuwamy widelcem j chowamy do lodówki na godzinę
Krok 3
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i podpiekamy ciasto przez 25 minut, grzanie góra dół. Następnie ciasto wyciągamy i zostawiamy na 15 minut, aby przestygło. Wykładamy frużelinę owocową. Ubijamy białka z cukrem, pod koniec ubijania dodajemy mąkę ziemniaczaną. Pianę przekładamy do rękawa cukierniczego i robimy małe beziki na cieście.
Krok 4
Pieczemy ciasto jeszcze przez 20 minut w temperaturze 180. Studzimy ciasto. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z łyżką mleka.
Polewamy ciasto i posypujemy posiekanymi orzechami. Ciasto przechowujemy w lodówce.
Smacznego!