1/2 szklanki ciemnego kakao
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 450 TOTA
1 szklankę cukru
1 łyżeczka sody
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki oleju dowolnego
mały kubek jogurtu naturalnego
3 jaja
3/4 szklanki gorącej kawy parzonej
800 g. pulpy z mango
250 g. serka Mascarpone
2 galaretki cytrynowe
400 ml. wrzątku.
Krok 1
Mąkę przesiać z kakao, proszkiem i sodą.
W osobnym naczyniu zmiksować pozostałe składniki oprócz kawy. Mokre wymieszane składniki połączyć ze suchymi, za pomocą miksera. Nie mieszać zbyt długo, wystarczy chwilę do połączenia składników. Gorącą kawę przelać przez sitko, następnie stopniowo wlewać do ciasta.
Można przejść do mieszania szpatułką lub mikserem na najniższych obrotach.
Surowe ciasto wylać na formę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piec 30-40 minut w 160* lub do suchego patyczka.
Po upieczeniu należy górkę ściąć nożem. Ciasto studzimy.
Krok 2
Galaretki rozpuszczamy we wrzątku. Studzimy i łączymy z pulpą z mango i serkiem Mascarpone.
Najlepiej mikserem.
Chłodną galaretkę wylewamy na ciasto. Umieszczamy w lodówce, aż do całkowitego stężenia.
Smacznego.