500 g mąki pszennej
łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1 łyżka cukru waniliowego
100 g cukru
250 g masła lub margaryny
4 żółtka
2 łyżki kwaśnej śmietany
1 puszka maku
3/4 masła lub margaryny
3-5 żółtek
1 szklanka cukru
2 łyżki mąki
2 łyżki miodu
olejek migdałowy
opcjonalnie bakalie
200 g cukru pudru
sok z cytryny/woda lub sok z pomarańczy
pół szklanki kandyzowanej skórki z pomarańczy
Krok 1
Ciasto kruche:
Wszystkie składniki na ciasto kruche szybko zagniatamy lub miksujemy. Następnie formujemy w kulę, którą spłaszczamy, owijamy w folię i wstawiamy do lodówki na 1 godzinę.
Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki, wykładamy nim dno formy: można wcześniej lekko rozwałkować, można odrywać po kawałku i układać w formie, następnie wyrównać np. wałkując szklanką (ułożoną na boku) wewnątrz formy.
Przed samym pieczeniem ponakłuwać widelcem.
Piec w temperaturze 190ºC przez około 15 minut lub krócej, tylko do zezłocenia i wypieczenia ciasta. Wyjąć, wystudzić.
Krok 2
Masa makowa:
Mak zalać wrzącą wodą (do pokrycia), odstawić do wystudzenia, odsączyć z nadmiaru wody, dwukrotnie zemleć w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem.
Mak można też zalać wrzątkiem do przykrycia i gotować przez 20 minut, odcisnąć z nadmiaru wody i wystudzić. Dwukrotnie zemleć w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem.
Do przygotowania masy makowej można również użyć często dostępnego w sklepach maku zmielonego. Wystarczy zalać wrzatkiem do przykrycia i wystudzić. Dokładnie odcisnąć z nadmiaru wody, np. w lnianym ręczniczku kuchennym.
Następnie pozostałe składniki: masło, cukier utrzeć z żółtkami i stopniowo dodawać mak, mąkę, miód oraz bakalie.
Białko ubić na sztywną pianę i wymieszać delikatnie z masą makową.
Tak przygotowaną masę makową przełożyć na podpieczony kruchy spód. Piec w temperaturze 180ºC przez około 60 minut
Krok 3
Do cukru pudru dodajemy sok z cytryny/sok z pomarańczy (soku dodajemy tyle alby uzyskać konsystencję lukru). Gotowym lukrem polewamy ciasto i posypujemy kandyzowaną skórką z pomarańczy.
Smacznego :-)