Krok 1
Na stolnicę przesiewamy mąkę typ 00 lub typ 500
Krok 2
Robimy zagłębienie w mące, wlewamy jajka i żółtka, dodajemy sól i zagniatamy ciasto.
Krok 3
Ciasto powinno być bardzo twarde, jeśli są trudności z za gnieceniem całej mąki, dodajemy odrobinę wody
Krok 4
Ciasto formuję w kulę i zagniatamy około 8-10 minut - do momentu otrzymania jednolitego, elastycznego ciasta, odrywającego się od stolnicy.
Krok 5
Następnie tak przygotowane ciasto przykrywamy miską i dajemy mu odpocząć około 30 minut
Krok 6
Następnie dzielimy ciasto nożem na spore kawałki
Krok 7
Każdy kawałek rozpłaszczamy najpierw w dłoniach, następnie rozwałkowujemy na stolnicy wysypanej mąka na jak najcieńsze placki. Ciasto o idealnym stopniu twardości wymaga sporej siły przy wałkowaniu.
Krok 8
Ciasto kroimy na makaron np paseczki.Pokrojony makaron zostawiamy na stolnicy na kilka minut, by przesechł. Przed gotowaniem otrzepujemy dokładnie z mąki
Krok 9
Gotujemy w dużej ilości osolonej wody z dodatkiem łyżki oliwy przez kilka minut, aż makaron stanie się odpowiednio miękki