10°
Warszawa
 
Autor:
Ewelina
Składniki:
Składniki na ciasto:
1/2 kg mąki pszennej TOTA typ 500
2 jajka

szczypta soli

łyżka oleju
Składniki na sos:
1 słoik suszonych pomidorów w oleju

3 ząbki czosnku

2 łyżeczki suszonej bazylii lub kilka gałązek świeżej

sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Krok 1
Zarobić ciasto - do mąki wbić 2 jajka i dodać szczyptę soli. Zagnieść w kulkę.

Krok 2
Gotowe ciasto należy rozwałkować cienko (jak na makaron, grubość ok 2 mm), pokroić w paski, a potem w kratkę.
Krok 3
Zagotować wodę ze szczyptą soli.

Krok 4
Pokrojone ciasto wrzucamy na wrzątek mieszając w trakcie gotowania, aby się nie skleiło.

Krok 5
Gotujemy ok 5 min i odcedzamy łazanki na sicie.
Krok 6
Sos:


1. Pomidory kroimy na kawałki. 

2. W blenderze miksujemy pomidory z obranymi ząbkami czosnku i bazylią. Można dodać 2-3 łyżki oleju z pomidorów.

3. Do zmiksowanych pomidorów dodajemy ok 250 ml wody z ugotowanego makaronu.

Gotowy sos mieszamy z makaronem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 
Smacznego.

PS łazanki po ugotowaniu warto skropić olejem - unikniemy wtedy ich sklejenia