1/2 kg mąki pszennej TOTA typ 500
2 jajka
szczypta soli
łyżka oleju
1 słoik suszonych pomidorów w oleju
3 ząbki czosnku
2 łyżeczki suszonej bazylii lub kilka gałązek świeżej
sól, pieprz do smaku
Krok 1
Zarobić ciasto - do mąki wbić 2 jajka i dodać szczyptę soli. Zagnieść w kulkę.
Krok 2
Gotowe ciasto należy rozwałkować cienko (jak na makaron, grubość ok 2 mm), pokroić w paski, a potem w kratkę.
Krok 3
Zagotować wodę ze szczyptą soli.
Krok 4
Pokrojone ciasto wrzucamy na wrzątek mieszając w trakcie gotowania, aby się nie skleiło.
Krok 5
Gotujemy ok 5 min i odcedzamy łazanki na sicie.
Krok 6
Sos:
1. Pomidory kroimy na kawałki.
2. W blenderze miksujemy pomidory z obranymi ząbkami czosnku i bazylią. Można dodać 2-3 łyżki oleju z pomidorów.
3. Do zmiksowanych pomidorów dodajemy ok 250 ml wody z ugotowanego makaronu.
Gotowy sos mieszamy z makaronem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Smacznego.
PS łazanki po ugotowaniu warto skropić olejem - unikniemy wtedy ich sklejenia