450 g mąki pszennej typ 450 TOTA mąka
4 łyżki cukru
14 g drożdży suchych lub 25 g drożdży świeżych
2 żółtka, temp. pokojowa
1 1/3 szklanki mleka, ciepłego
100 g masła, roztopionego
szczypta soli
1 słoiczek gęstych powideł lub marmolady o ulubionym smaku
1 jajko + 2 łyżki mleka
cukier puder do oprószenia
Krok 1
Mąkę przesiewamy do dużej miski razem z solą. 1/3 szklanki ciepłego mleka mieszamy z łyżeczką cukru i drożdżami.
Zostawiamy na około 5-10 min do wyrośnięcia.
Krok 2
Do mąki wlewamy pozostałe cieple mleko. Żółtka mieszamy razem z cukrem i dodajemy do mąki. Następnie dodajemy wyrośnięty zaczyn i chwilę mieszamy ciasto np. drewnianą łyżką.
Dodajemy niewielka ilość roztopionego masła i zaczynamy wyrabiać ciasto.
Co jakiś czas dolewamy na dłoń niewielką ilość masła i ponownie wyrabiamy, aż ciasto będzie jednolite i gładkie (ok. 10-15 min)
Krok 3
Po tym czasie gotową kulkę wkładamy do miski, przykrywamy miskę folią spożywczą i zostawiamy na około 1-1,5 godz do wyrośnięcia.
Po tym czasie na lekko podsypanej mąką stolnicy wykładamy ciasto i chwilkę wyrabiamy. Dzielimy na cztery kawałki. Każdy rozwałkowujemy na cienki i okrągły placek.
Krok 4
Kroimy na osiem trójkątów. Na każdy wykładamy łyżeczkę marmolady lub powideł.
Zwijamy od szerszej ku węższej stronie i zwijamy ku sobie rogi.
Krok 5
Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w około 3 cm odstępach. Postępujemy dokładnie tak samo z pozostałymi częściami.
Zostawiamy na około 10-15 min do napuszenia.
Krok 6
Przed pieczeniem smarujemy roztrzepanym jajkiem z mlekiem i smarujemy wierzch. Pieczemy w temp. 180 C przez około 15 min. do zarumienienia. Po upieczeniu oprószamy cukrem pudrem lub polewamy lukrem.
Smacznego!