Warszawa
 
Autor:
Małgorzata
Składniki:
Ciasto
Ciasto;
250 g mąki pszennej TOTA,
100 g masła,
2 łyżeczki cukru,
1/2 łyżeczki soli,
25 g drożdży świeżych,
1/4 szklanki kwaśnej śmietany,
2 jajka.
Farsz
300 g kapusty kiszonej,
Garść grzybów suszonych,
1 mała cebula,
sól i pieprz do smaku,
1 łyżeczka majeranku,
szczypta kurkumy.
Wykonanie:
Krok 1
Farsz

Grzyby zalewamy wodą i odstawiamy na kilka godzin. Następnie gotujemy do miękkości w wodzie w której się moczyły. Odsączamy na sitku. Do garnka wrzucamy kapustę,wlewamy wodę i gotujemy do miękkości. Studzimy i odciskamy wodę. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Mieszamy grzyby, kapustę i cebulę. Mielimy w maszynce lub rozdrabniaczu. Przyprawiamy.
Krok 2
Ciasto

Do śmietany dodajemy drożdże i cukier, mieszamy i odstawiamy na 15 minut. Następnie dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Ciasto wałkujemy na prostokąt, wykładamy farsz, zwijamy w rulon i kroimy na mniejsze części. Wykładamy na natłuszczoną blaszkę.

Pieczemy ok 35 minut w 180 stopniach.

Smacznego ;)