10°
Warszawa
 
Autor:
Ewelina
Składniki:
Składniki na ciasto
3 duże jaja
2 szklanki mąki
3/4 kostki masła
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka aromatu wanilii w płynie
1/3 szklanki cukru
Beza;
Białka z 3 jaj
3/4 szklanki cukru
Kruszonka;
1/3 kostki masła
1 szklanka mąki
1/3 szklanki cukru
owoce
3 duże gruszki pokrojone na ćwiartki
Wykonanie:
Krok 1
Masło roztopić i lekko przestudzić. Dodać żółtka, cukier, wanilię i make przesiana z proszkiem.
Wymieszać łyżka a następnie dłonią, do momentu aż wszystkie składniki się połączą.
Ciasto od razu wykładamy na dno formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 20 minut w 160*

W trakcie gdy ciasto się piecze, robimy kruszonkę i bezę.
Krok 2
Białka ubić na sztywno, w trakcie dodawać stopniowo cukier. Ma powstać sztywna i szklista masa.
Krok 3
Składniki na kruszonkę mieszamy ze sobą. Formujemy kulkę i wkładamy do zamrażalnika.
Ciasto nie musi być w nim długo, wystarczy 10-15 minut.

Gdy spód ciasta się upiecze, nie czekam aż się wystudzi. Wyjmuję z pieca układam pokrojone gruszki, przykrywam je bezą, a na wierzch ścieram kruszonkę.

Ciasto ponownie wkładam do piekarnika i piekę 30-35 minut w 150*