14°
Warszawa
 
Autor:
Małgorzata
Składniki:
ciasteczka
250 g. mąki pszennej 450 TOTA
100 g. skrobi ziemniaczanej
200 g. masła
50 g. cukru pudru
łyżka esencji waniliowej
1 surowe żółtko
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
Krok 1
Suche składniki po przesianiu wymieszać ze sobą. Dołożyć miękkie masło, esencję waniliowa i żółtko. Zagnieść, a następnie zrobić z ciasta wałek. Blat należy podsypać mąką, aby ciasto nie przyklejało się. Kroimy nożem krążki na grubość 2-3 cm. Lekko spłaszczamy i kładziemy do formy do pieczenia. Wtedy dopiero robimy dołek.
Pieczemy 15-17 minut w 170*, grzanie dół.


Gorzka czekoladę topimy w mikrofalówce i nakładamy ją na upieczone ciasteczka.
Cukierki toffi zależy czy są twarde czy te z miękkich, najlepiej roztopić w kąpieli wodnej. I również nałożyć na ciasteczka.