10°
Warszawa
 
Autor:
Ewelina
Składniki:
Składniki na ciasteczka
250 g. mąki pszennej
50 g. skrobi ziemniaczanej
200 g. masła
60 g. cukru pudru
2 żółtka
2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
płaska łyżka przyprawy do piernika
płaska łyżka mielonych goździków
domowy dżem truskawkowy
Wykonanie:
Krok 1
Masło przełożyć do miski i umieścić w mikrofalówce. Ustawić tak, aby zmiękło, a nawet lekko się roztopiło. Następnie przestudzić i dosypać cukry. Miksować dodając po jednym żółtku. Suche składniki razem z przyprawami wymieszać i stopniowo dodawać do masy. Do pewnego momentu mieszamy mikserem. Następnie mieszanka robi się krucha i przechodzimy do ręcznego mieszania.
Z masy formujemy kuleczki. Układamy je na blaszce i w środku robimy dołek. Można w tym celu użyć drewnianego trzonka od skrobaczki do warzyw.
Ciasteczka piec w 180* ok. 15 minut lub do lekkiego zarumienienia.

Smacznego.