Warszawa
 
Autor:
Grzegorz
Składniki:
Składniki na ciasto:
1/2 kg ziemniaków

100 g mąki pszennej TOTA typ 450

1 jajko

sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Krok 1
Ziemniaki obieramy, gotujemy i rozgniatamy na puree
Krok 2
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy ziemniaki i jajko. Zagniatamy ciasto.
Krok 3
W garnku gotujemy wodę z odrobina soli.
Krok 4
Ciasto rozwałkowujemy na kształt wałka, odcinamy kawałki 3-5 cm tzw "kopytka"

Krok 5
Wrzucamy na wrzątek, mieszamy łyżką i gotujemy ok 5 min.
Krok 6
A teraz to, co kochają dzieci, czyli KOLORY :)

Szpinak - liście lub mrożony - dodając go do ciasta uzyskamy piękny, zielony kolor
.

Marchewka - ugotowana, przeciśnięta przez praskę i dodana do ciasta zagwarantuje nam pomarańczowe kopytka
.

Buraki to czerwono - różowe ciasto i gwarancja pustego talerza.
Gotujcie i bawcie się kolorami, smacznego .